by aslisinanoglu
Share
by aslisinanoglu
Share
Kariyer hayatım boyunca insana dayalı bulunduğum işlerde her yaş grubundan farklı konumda kişiler ile yakından çalışma fırsatı buldum. Son dönemlerde ise ağırlıklı olarak şirketleri ulaşmak istedikleri hedeflere, koçluk yaptığım danışanlarımı hayal ettikleri yaşama adım adım yaklaşmaları ve bu yolda kendilerini keşfetme konusunda destek oluyorum.
Bunca zaman çalıştığım ve iletişim halinde olduğum kişilerde fark ettiğim ortak bir gelişim noktası var: RİSK ALMAK!
Her ne kadar kimse olduğu yerde saymak ve/veya rakiplerinden geride kalmak istemese de ”haydi artık harekete geçme vakti!” dendiğinde genellikle bir duraksama, planları geciktirme ve gündemi değiştirme eğilimi ile karşı karşıya kalınıyor.
Harika fikirler tamamlanamadan yarım kalıyor, hayaller rafa kaldırılıyor, zamanında alınmayan kararların sonuçları hayatı negatif yönde etkiliyor ve istenen sonuçlara ulaşılamıyor…
Bu noktada şunu kabul etmemiz gerekiyor; risk almayı pek fazla sevmiyor, cesur davranmaktan kaçınıyoruz.
Peki, bu durumun sebebi nereden kaynaklanıyor?
Yetiştirilme tarzı mı?
Eğitim sistemi mi?
İş hayatında empoze edilen yaklaşımlar mı?
Çevre etkileri mi? Baskı mı?
Alışkanlıklar mı?
Bunların hiçbirini ”risk almamak” için geçerli sebepler olarak görmüyorum. Daha net ve dürüst bir şekilde ifade etmem gerekirse de üretilen bahaneler olarak görüyorum.
Bunun yanında, kaybetme ya da başarısız olma korkusu gibi nedenleri elbette anlayabiliyorum ancak iyi haber şu ki: üzerinde sıkı çalışarak korkuları aşmak mümkün.
Korkuları yenme konusu üzerinde bireysel olarak derin çalışmalar yapmak gerekse de size kısa bir ipucu:
Risk almak demek, konfor alanından çıkmak demektir. Bunun beraberinde gelen ”korku” ise son derece doğal ve insani bir duygudur. Kritik bir kavşakta olduğunuz zamanlarda korkmaktan daha doğal bir duygunun olmadığını kabullenir ve bu yaklaşımı içselleştirebilirseniz cesaretinizin korkunuzun önüne geçmeye başlayacağını siz de göreceksiniz.
Korku tamamıyla yok olmayacak belki ama hayallerinizi gerçekleştirebilme konusunda size köstek olmaktan çıkacaktır.
Bir diğer konu ise alacağınız riskler konusunda öngörülü, planlı ve organize olmaktır. Her zaman ön hazırlık için vakit ayırmanızı ve bir B planı oluşturmanızı tavsiye ederim. Öncesinde iyi hesaplanmayan risklerin sonuçları kişiyi başladığı noktadan daha da geriye götürebilir. Bu da pek akılcı olmayan bir yöntem, yıpratıcı bir yolculuktur.
Peki, şimdi size dürüste cevaplamanız için bir soru:
Siz risk alma konusunda kendinize 10 üzerinden kaç puan verirdiniz?
Cevabınızı duyabilmeyi istemekle birlikte şunu bilin ki;
Verdiğiniz puan azaldıkça hayallerinize ulaşmak yıldızlar kadar uzak, arttıkça elinizi uzattığınız mesafe kadar size yakın olacak…
STAY IN THE LOOP
Subscribe to our free newsletter.
Kişisel Gelişim’e ilgi duymanın en güzel yanı kendinizi günlük rutinlerinizden çıkarıp, farklı bakış açıları ve vizyonları takip ederek kişisel farkındalığınızı arttırmaktır. Peki bunu nasıl yapıyoruz? Kimimiz ilgi alanlarımız doğrultusunda kitap okuyoruz, kimimiz ‘araştırmacı ruh’ olarak vaktinin bir kısmını internette gezinerek geçiriyor, makaleler okuyor, video izliyor, kimimiz ise kurslara, eğitimlere ve farklı workshop’lara katılıyoruz. Bazen de […]
Baharın gelişini müjdeleyen geçtiğimiz Cumartesi sabahına; katılmak için ne zamandır sabırsızlandığım ”Coaching & Cooking’’ atölye çalışması için yüksek bir enerji ile uyandım. Cumartesimi vakit öldürerek harcamayacağım ve keyifli vakit geçireceğimden emin bir şekilde arkadaşım Esin’le birlikte Taksim’deki İstanbul Culinary Institute’un yolunu tuttuk. İçeri adımımı atar atmaz hislerimde yanılmadığımı anladım… Sevgili Ferah ve Ayla bizi sevgiyle […]
Bana seyahat ettiğim herhangi bir ülkenin en çok nesini sevdiğimi sorsalar mutlaka verilecek bir cevabım olur, tek bir yer hariç: Büyülü Hindistan… Kelimelerle tarif etmenin yetersiz kalacağı güzellikleri ve renkleri içinde barındıran, yaşam felsefeleri ve hayata bakış açıları ile insanın ruhunu besleyen, içsel yolculuğunda neyin arayışı içindeysen onunla ilgili sana ışık tutan, kalbe dokunmanın ustası […]
Hayatta karşınıza çıkan durumlarda hissettiğiniz duyguları anlamlandıramadığınız veya verdiğiniz tepkinin normalin üzerinde olduğunu düşündüğünüz anlar olmuşmudur? Peki bulunduğunuz ortamda (iş, aile veya arkadaş çevresi) kendinizi rahat veya ait hissetmediğiniz zamanları hatırlıyormusunuz? Bu sorulara birçoğumuzun cevap verebileceğini ve kendi hayatından destekleyecek örnekleri kolayca bulabileceğini düşünüyorum. Peki size ‘değerlerinizin’ neler olduğunu sorsam bana net bir şekilde cevap verebilirmiydiniz? Bir adım daha ileri gidip […]